Nuottien lukemisen harjoittelusta

Nuotinluku on monelle kitaristille heikko kohta, ja monet kitaristit kokevatkin olevansa huonoja siinä, ja itsekin koen sen olevan osa-alue, jossa minullakin on parantamisen varaa jatkuvasti. Totuus on se, että suurin osa kitaristeista aloittavat usein kitaransoiton opettelemisen korvakuulolta tai lukemalla tabulatuureja, ja harvoin päätyvät edes lukemaan nuotteja. Klassiset kitaristit ovat kuitenkin asia erikseen, he oppivat lukemaan nuotteja alusta asti. Primavista ei ole hyödyllinen taito, jos tavoitteesi on laulunkirjoitus, soittaa pop- tai rock-bändissä, mutta jos tavoitteenasi on soittaa kitaraa tanssiorkesterissa, studiomuusikkona ja yleensä ammatiksesi, primavista on hyödyllinen taito. Itselleni primavistan harjoittelu tapahtuu soittamalla esimerkiksi soittamalla nuoteista melodioita, joita en ole aiemmin soittanut. Kirjastoista on saatavilla runsaasti eri nuotteja, joita voi lainata ja harjoitella. Tärkeää on aluksi soittaa yksinkertaisia nuotteja, esimerkiksi pop- kappaleita tai iskelmiä, joita ei ole aiemmin kuullut. Myöhemmin voi siirtyä haastavampiin materiaaleihin, kuten Bachin viuluteoksiin, esimerkiksi viulupartitoihin ja William Leavitin Melodic Rhythms for Guitar -kirjaan.

Tärkeintä on harjoitella primavistaa päivittäin 10-20 minuuttia päivässä, ja lähteä aluksi riittävän yksinkertaisesta, kunnes kokee, että homma sujuu!